Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Jackie Kennedy-Onassis - Θα την θυμόμαστε για πάντα

H Jacqueline Lee Bouvier γεννήθηκε στο Southampton της Νέας Υόρκης στις 28 Ιουλίου του 1929. Ήταν σύζυγος του 35ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, John F. Kennedy και Πρώτη Κυρία της Αμερικής κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, από το 1961 μέχρι τη δολοφονία του, το 1963.
 Πέντε χρόνια αργότερα παντρεύτηκε τον Έλληνα εφοπλιστή Αριστοτέλη Ωνάση. Παρέμειναν παντρεμένοι μέχρι το θάνατό του το 1975. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες τις ζωής της, η Jacqueline Onassis εργάστηκε με επιτυχία ως υπεύθυνη εκδόσεων. Το 1993 της διαγνώστηκε λέμφωμα non-Hodgkins, μια μορφή καρκίνου. Πέθανε στον ύπνο της στις 10.15 το βράδυ της 19ης Μαΐου του 1994, δυόμισι μήνες πριν τα 65ά γενέθλιά της. Έχει μείνει γνωστή για την προσφορά της στις τέχνες και τη διατήρηση της ιστορικής αρχιτεκτονικής, καθώς και για το στυλ, την κομψότητα και τη χάρη της.
Jackie, το σύμβολο
Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του συζύγου της, η Jackie Kennedy έγινε σύμβολο μόδας για τις γυναίκες όλου του κόσμου. Το φθινόπωρο του 1960 ανέθεσε στον γεννημένο στη Γαλλία αμερικανό σχεδιαστή και φίλο της οικογένειας Kennedy, Oleg Cassini τη δημιουργία μιας γκαρνταρόμπας για το ρόλο της ως Πρώτη Κυρία. Από το 1961 έως το τέλος του 1963, ο Cassini την έντυσε με πολλά από τα πιο χαρακτηριστικά της σύνολα. Στον πρώτο της χρόνο στο Λευκό Οίκο, η Kennedy ξόδεψε σε ρούχα 45.446 δολάρια παραπάνω από τον ετήσιο μισθό του προέδρου και συζύγου της, ο οποίος ήταν 100.000 δολάρια! Τα απλά ταγιέρ με τις φούστες που έφταναν μέχρι τη μέση του γόνατου, τα μανίκια τριών τετάρτων, τα αμάνικα φορέματα σε γραμμή Α, τα μακριά γάντια, οι χαμηλοτάκουνες γόβες και τα διάσημα pillbox καπέλα, έγιναν τάση σε χρόνο μηδέν και γνωστά ως το look της Jackie. Αν και ο Cassini ήταν ο βασικός σχεδιαστής που προτιμούσε, φόραγε δημιουργίες και από διάσημους γαλλικούς οίκους, όπως οι Chanel, Givenchy, και Dior. Το στυλ της αντιγράφηκε περισσότερο από οποιασδήποτε άλλης Πρώτης Κυρίας από εταιρείες μαζικής παραγωγής ρούχων αλλά και από νεαρές γυναίκες.
Το ντύσιμό της αλλάζει δραματικά στα χρόνια μετά τον Λευκό Οίκο. Κοστούμια με φαρδιά παντελόνια, σακάκια με μεγάλα πέτα, τσιγγάνικες φούστες, μεταξωτά Hermès μαντήλια στο κεφάλι και τεράστια στρογγυλά μαύρα γυαλιά, είναι το νέο «Jackie» look. Aρχίζει να φοράει πιο φωτεινά χρώματα και prints και να εμφανίζεται δημόσια με τζιν. Το λευκό τζιν χωρίς ζώνη με το μαύρο ζιβάγκο να καλύπτει τους γοφούς, ήταν μια από τις τάσεις που καθιέρωσε.
Στη διάρκεια της ζωής της, η Kennedy απέκτησε μια τεράστια συλλογή από εξαίσια και πανάκριβα κοσμήματα. Το τριών σειρών κολιέ από πέρλες που σχεδίασε ο αμερικανός Kenneth Jay Lane, ήταν το κομμάτι που την χαρακτήριζε όσο καιρό βρισκόταν στο Λευκό Οίκο. Η καρφίτσα από ρουμπίνια και διαμάντια, γνωστή και ως «καρφίτσα-μούρο», είχε σχεδιαστεί από τον Γάλλο Jean Schlumberger για τα Tiffany & Co., και ήταν δώρο που είχε επιλέξει προσωπικά ο Kennedy μερικές μέρες πριν την ανάληψη των καθηκόντων του, τον Ιανουάριο του 1961. Στη δεκαετία του ᾽60, φορούσε τόσο συχνά τα βραχιόλια από χρυσό και σμάλτο που είχε φτιάξει ο Schlumberger, που ο Τύπος τα αποκαλούσε «βραχιόλια της Jackie». H Kennedy φορούσε κοσμήματα των Van Cleef & Arpels κατά τη διάρκεια των δεκαετιών ᾽50, ᾽60 και ᾽70, ενώ το κόσμημα που είχε την μεγαλύτερη συναισθηματική αξία για αυτή, ήταν το δαχτυλίδι του γάμου της με τον Πρόεδρο Kennedy, το οποίο ήταν επίσης από τους Van Cleef & Arpels.
To περίφημο ροζ ταγιέρ
Η Jacqueline Bouvier Kennedy φορούσε ένα σταυρωτό ροζ μάλλινο ταγιέρ με σκούρο μπλε τελείωμα στις 22 Νοεμβρίου του 1963, την ημέρα που ο John F. Kennedy δολοφονήθηκε στο Ντάλας του Τέξας. Το ταγιέρ έγινε σύμβολο της δολοφονίας του Kennedy και είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αντικείμενα της μόδας της δεκαετίας του 1960. Έχει περιγραφεί ποικιλοτρόπως ως «ένα διάσημο ροζ ταγιέρ που θα μείνει για πάντα στην ιστορική συνείδηση της Αμερικής», «μία από τις εικόνες που θα μείνουν ανεξίτηλες στο μυαλό των Αμερικανών: η Jackie μέσα στο αιματοβαμμένο ροζ ταγιέρ Chanel», «το πιο θρυλικό ρούχο στην αμερικανική ιστορία», και ως «το σύμβολο του τέλους της αθωότητας». H Jacqueline Kennedy ήταν ένα είδωλο της μόδας και αυτό το ταγιέρ είναι αναμφισβήτητα το κομμάτι που ξεχωρίζει από όλη της την γκαρνταρόμπα, και που θα μείνει για πάντα στην ιστορία.

Όταν η Lady Bird Johnson είδε το αυτοκίνητο στο νοσοκομείο Parkland μετά την δολοφονία είπε: «Έριξα μια τελευταία ματιά πάνω από τον ώμο μου και είδα στο αυτοκίνητο του Προέδρου μια ροζ δέσμη, σαν σκορπισμένα μπουμπούκια στο πίσω κάθισμα. Ήταν η κ. Kennedy που είχε σκύψει πάνω από το σώμα του Προέδρου».
Μετά τη δολοφονία του προέδρου, η Jacqueline Kennedy αρνήθηκε να το βγάλει και παρέμεινε με το ματωμένο ταγιέρ κατά τη διάρκεια της πτήσης πίσω στην Ουάσινγκτον και κατά την ορκωμοσία του Lyndon B. Johnson. «Θέλω να δουν τί έκαναν στον Jack», είπε στην Lady Bird Johnson.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου