Μέχρι πριν από λίγο καιρό θεωρούσαμε ότι το μεγαλύτερο σε μήκος φίδι ήταν ο «Γιγαντόφις» που ζούσε στην περιοχή της Αιγύπτου πριν από 39 εκατομμύρια χρόνια και είχε μήκος 10 μέτρων.
Mία ανακάλυψη όμως σε ανθρακωρυχείο στην περιοχή Κερεχόν της βόρειας Κολομβίας, άλλαξε τα δεδομένα. Ερευνητές έφεραν στο φως, τα οστά ενός γιγάντιου φιδιού, που είχε μήκος 13 – 15 μέτρων και βάρος τουλάχιστον 1.140 κιλών.
Οι ειδικοί, με επικεφαλής τον Τζέισον Χεντ από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, ονόμασαν το γιγάντιο ερπετό Titanoboa cerrejonensis (Τιτανοβόας από την Κερεχόν) και εκτιμούν ότι έζησε πριν από 60 εκατομμύρια χρόνια. Ο Τιτανοβόας, που είχε το μήκος ενός φορτηγού και το πλάτος των γοφών ενός μέσου ανθρώπου, ζούσε στα τροπικά δάση της Νοτίου Αμερικής και κατά πάσα πιθανότητα περνούσε τον περισσότερο χρόνο μέσα στο νερό, όπως και τα ανακόντα.
Δεν ήταν δηλητηριώδες φίδι και προφανώς σκότωνε τη λεία του με πνιγμό, σφίγγοντας την μέχρι ασφυξίας! Όλα δείχνουν πως τρεφόταν με κροκόδειλους και γιγάντιες χελώνες, απολιθώματα των οποίων βρέθηκαν στην ίδια τοποθεσία. Πέρα από εντυπωσιακή, η ανακάλυψη είναι σημαντική, γιατί από το μέγεθος του προϊστορικού ερπετού οι επιστήμονες βγάζουν συμπεράσματα για τις θερμοκρασίες των τροπικών εκείνης της εποχής καθώς και για τις αλληλεπιδράσεις του κλίματος και των οικοσυστημάτων.
dinfo
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου