Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Κρούσματα λέπρας κοντά στο Αγρίνιο.

Μια νόσος από το παρελθόν "χτύπησε" οικογένεια μεταναστών που ζει κοντά στο Αγρίνιο και προκάλεσε ανησυχία στην ιατρική κοινότητα. Παρ’όλα αυτά, απόλυτα καθησυχαστική είναι η Δ/νση Υγιεινής της Περιφέρειας.

Όπως ανακοίνωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τέσσερα μέλη οικογένειας μεταναστών νοσηλεύονται με λοίμωξη από Mycobacterium leprae (μυκοβακτήριο, από το οποίο προκαλείται η νόσος του Χάνσεν), στο Πανεπιστημιακό Περιφερειακό Νοσοκομείο Πατρών, στο Ρίο.
Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, κλιμάκιο επιστημόνων του Κέντρου μετέβη την  Παρασκευή, στο ανωτέρω Νοσοκομείο, όπου τα μέλη του ενημερώθηκαν για την πορεία των περιστατικών από την ομάδα των θεραπόντων ιατρών. Ακολούθως, η ομάδα μετέβη στον τόπο μόνιμης κατοικίας των κρουσμάτων, σε περιοχή κοντά στο Αγρίνιο, όπου διερευνήθηκε η πιθανότητα περαιτέρω διασποράς, για τη λήψη προληπτικών μέτρων.
Τα τέσσερα μέλη της οικογένειας είναι κάτοικοι της Αιτωλοακαρνανίας, όπου και διαμένουν τα τελευταία δέκα χρόνια. Τα δύο είναι μικρά παιδιά.
Πληροφορίες αναφέρουν πως αν και  μέλη της οικογένειας είχαν πάει στο νοσοκομείο Αγρινίου, τους δόθηκαν λάθος αγωγές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, ενημερώθηκαν για το θέμα τα μεσάνυχτα χθες και από το πρωί, έγιναν σε πολύ σύντομο χρόνο όλες οι απαραίτητες διαδικασίες,  ώστε να γίνει η διάγνωση και να δοθεί η αγωγή στους ασθενείς.  Πρόκειται για τέσσερα άτομα της ίδιας οικογένειας, εκ των οποίων τα δύο έχουν νοσήσει και τα δύο φέρουν το μικρόβιο της ασθένειας.
Πιθανολογείται πως αρχικός φορέας της νόσου, ήταν ο ενήλικας που έχει νοσήσει και δεν αποκλείεται να είχε το μικρόβιο εδώ και αρκετά χρόνια.
«Με τη σωστή συνεργασία, Περιφέρειας, νοσοκομείων και άλλων υπηρεσιών, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Ανταποκριθήκαμε άμεσα και το θέμα θα αντιμετωπιστεί» επισημαίνει στο agriniopress, ο νομίατρος Αιτωλ/νίας Νίκος Φατούρος.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώνει πως η νόσος από Mycobacterium leprae μεταδίδεται εξαιρετικά δύσκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο και καθίσταται μη μεταδοτική αμέσως μετά την έναρξη ειδικής θεραπείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου