Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Το παιδί μας, μας “έπιασε” να κάνουμε σεξ... Τι να κάνουμε;

Ένα τέτοιο... απρόοπτο συχνά προκαλεί πανικό στους γονείς, που νιώθουν αμήχανα και δεν ξέρουν πως να διαχειριστούν αυτή την κατάσταση.

 
Οι γονείς νιώθουν ενοχές και κρατούν συνήθως απολογητική στάση ή αντίθετα μαλώνουν και τιμωρούν το παιδί. Αυτές οι αντιδράσεις δεν είναι όμως οι ενδεδειγμένες καθώς δημιουργούν στο παιδί την εντύπωση ότι το σεξ είναι κάτι απαγορευμένο ή ανήθικο. Έτσι, το παιδί εσφαλμένα εισπράττει αρνητικά μηνύματα για τη σεξουαλική πράξη.

 
Οι γονείς θα πρέπει να εξηγήσουν στο παιδί πως όπως εκείνο έχει τον προσωπικό του χώρο, έτσι κι εκείνοι έχουν το δικό τους δωμάτιο, στο οποίο δεν θα πρέπει να μπαίνει χωρίς να ρωτήσει.

 
Το ζευγάρι φοβάται και προβληματίζεται μήπως το συγκεκριμένο γεγονός τραυματίσει και επηρεάσει αρνητικά την ψυχοσεξουαλική εξέλιξη του παιδιού. Ωστόσο, ένα παιδί που είδε μια τέτοια εικόνα ουσιαστικά δεν κινδυνεύει να εμφανίσει στο μέλλον ψυχολογική ή σεξουαλική δυσκολία περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο παιδί.

 
Η κρεβατοκάμαρα των γονιών πρέπει να οριοθετηθεί ως ο χώρος που εκείνοι μπορούν να απομονωθούν. Το παιδί δεν είναι δυνατόν να γνωρίζει από μόνο του πώς πρέπει να φερθεί. Είναι λοιπόν ευθύνη των γονιών να του διδάξουν τον τρόπο.

 
Γενικότερα, ένα τέτοιο περιστατικό πρέπει να γίνει η αφορμή για να σκεφτούν οι γονείς αν τα όρια και οι κανόνες μέσα στο σπίτι είναι ξεκάθαρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου