Τρίτη 10 Μαΐου 2011

ΙΘΑΚΗ: Διακοπές σε "10 σημεία"!

Στη «μούσα» του Ομήρου, την πατρίδα του Οδυσσέα, όλα είναι αναγνωρίσιμα. Με την Αστερίδα, το νησάκι όπου συγκεντρώνονταν οι μνηστήρες της Πηνελόπης, και το Νήριτο, το βουνό της Ιθάκης.
Το Βαθύ, τις Φρίκες, τα Πηλικάτα, όπου έστεκε το παλάτι του μυθικού ήρωα, τη Σχολή και τη Σπηλιά του Ομήρου. Ολα φανερά στα χωριά, στη σκιά των αιωνόβιων ελιών, στα σκίνα και τα πρασινογάλαζα νερά, σου θυμίζουν τους Θιακούς που όργωναν τις θάλασσες
1/ Κιόνι
Τα βουνά περιβάλλουν τον μακρόστενο όρμο και τα σπίτια, πολύχρωμα, κατηφορίζουν από την πλαγιά μέχρι την προκυμαία. Βρίσκεστε στον παραδοσιακό οικισμό Κιόνι. Μέσα στον οικισμό, εκτός από μερικά παλιά σπίτια θα δείτε και τρεις εξαιρετικές εκκλησίες: της Ευαγγελίστριας, του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Ιωάννη.
2/ Φρικές
Αξιοθέατο του γραφικού οικισμού αποτελούν οι δύο καλοδιατηρημένοι ανεμόμυλοι δεξιά και αριστερά του λιμανιού, που μοιάζουν με προμαχώνες. Το λιμάνι δίνει έναν πιο κοσμοπολίτικο αέρα με μικρά σκάφη, αλλά και πολυτελή ιστιοφόρα και θαλαμηγούς.
3/ Το μενίρ του Αρακλή
Περίεργοι ογκόλιθοι υψώνονται ανάμεσα σε ελιές. Μόλις τους πλησιάσετε θα σηκώσετε το κεφάλι για να αντικρύσετε τις τεράστιες πέτρες. Μεγαλύτερομε 9 μέτρα ύψος- και διασημότερο είναι το «μενίρ του Αρακλή», που πήρε το όνομά του απ ό τον μυθικό ήρωα Ηρακλή. Για να φτάσετε κοντά επιλέξτε τον δρόμο από το χωριό Ανωγή προς το ελικοδρόμιο και ακολουθήστε μια ταμπέλα που θα σας καθοδηγήσει κοντά στο «μενίρ».
4/ Γιδάκι
Εχει αποτυπωθεί σε δεκάδες καρτ ποστάλ. Το πανέμορφο Γιδάκι. Υπέροχη θάλασσα και στο βάθος μικρά ακατοίκητα νησάκια. Ο καλύτερος τρόπος να το προσεγγίσετε είναι με σκάφος, ξεκινώντας από το Λιμεναρχείο στο Βαθύ. Εναλλακτικά μπορείτε να πάρετε το μονοπάτι που αρχίζει από την άκρη της Σκίνου, με τη διαδρομή να είναι αρκετά απότομη. 5/ Βαθύ
Κτισμένη αμφιθεατρικά, η πρωτεύουσα του νησιού αποτελεί ολόκληρη ένα αξιοθέατο. Ολα τα κτίρια διατηρούν τον παλιό επτανησιακό ρυθμό. Στην είσοδο του λιμανιού, στη Λούτσα, θα δείτε ένα μικρό οχύρωμα που κτίστηκε το 1807, ενώ βορειότερα βρίσκεται το Σπήλαιο των Νυμφών. Εκεί πιστεύεται ότι έκρυψε ο Οδυσσέας τα δώρα όταν γύρισε από το νησί των Φαιάκων.
6/ Ατοκος
Καθώς αρμενίζετε από την Ιθάκη προς τον Κάλαμο και τον Μύτικα, θα αντικρύσετε ένα μικρό νησάκι. Πρόκειται για την Ατοκο. Οι κάθετοι γκρεμοί και οι βαθιές θαλάσσιες σπηλιές δίνουν το καλύτερο σημείο για να απολαύσετε τον βυθό και να εξερευνήσετε τη Φωκοσπηλιά, στην κρυστάλλινη παραλία πίσω από τον κάβο. Στην πιο ήμερη μεριά του νησιού υπάρχει ένα ξωκκλήσι και μια μεγάλη παραλία.
7/ Ανωγή
Ενα χωριό ψηλά στο όρος Νήριτο, σε υψόμετρο 550, με ελάχιστους κατοίκους σήμερα αλλά με όμορφα κτίσματα της περιόδου της Ενετοκρατίας. Μεταξύ αυτών και η βυζαντινού ρυθμού εκκλησία της Παναγίας, 12ου αιώνα, ένας από τους μεγαλύτερους και αρχαιότερους ναούς των Βαλκανίων με υπέροχες αγιογραφίες. Ψηλότερα από τον σημερινό οικισμό μπορείτε να δείτε τα υπολείμματα του παλαιού οικισμού, με τις παλιές φυλακές και την απίστευτη θέα.
8/ Ιερά Μονή Καθαρών
Στην κορυφή του ομηρικού όρους Νήριτο στέκεται η Μονή της Παναγιάς των Καθαρών, κτισμένο το 1696. Το προσωνύμιο της Παναγίας λέγεται ότι οφείλεται στο ότι βρέθηκε μέσα στα «καθαρά», όπως αποκαλούν οι ντόπιοι τα χαμόκλαδα που καίνε για να καθαρίσει ο τόπος. Το πανηγύρι της Μονής γίνεται στις 8 Σεπτεμβρίου. 9/ Η πόλη του Οδυσσέα
Κοντά στον Σταυρό βρίσκονται τα Πηλικάτα, όπου ορισμένοι ερευνητές τοποθετούν το παλάτι του Οδυσσέα, αφού η τοποθεσία συμφωνεί με τις περιγραφές του Ομήρου. Το βουνό Νήριτο, το βουνό της Εξωγής και ο Μαρμάκας αφήνουν να φανούν οι τρεις θάλασσες, δυτικά το κανάλι Κεφαλονιάς- Ιθάκης, βόρεια οι Αφαλές και ανατολικά οι Φρίκες. Ετσι περιγράφει ο ποιητής τη θέα από το παλάτι του ήρωα.
10/ Εξωγή
Παρατηρητήριο και ασφαλές καταφύγιο από τους πειρατές κατά τον Μεσαίωνα, ένα από τα παλαιότερα χωριά της Ιθάκης, σήμερα το χωριό της Εξωγής θα το προσεγγίσετε παίρνοντας τον στενό δρόμο από τον Σταυρό και ανεβαίνοντας το βουνό. Αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, για χάρη της οποίας γίνεται στις 17 Ιουλίου πανηγύρι στην πλατεία του χωριού.
Στο Βαθύ μεζεδοπωλείο με μαγειρευτά « Μπόζος » (τηλ.
26740-32466). Για κοντοσούβλι και σουβλάκια στην πλατεία ο « Ζώης », ταβερνάκι με μαγειρευτά είναι το « Τρεχαντήρι », ενώ στον δρόμο προς τη Λούτσα ο « Τσιρίμπης » (τηλ. 26740-32311)
με σπεσιαλιτέ κρεμμυδόπιτα. Στις Φρίκες παραδοσιακή κουζίνα στο « Συμπόσιο » (τηλ. 26740-31729) και για τοπική κουζίνα με σπεσιαλιτέ την παραδοσιακή τσερέπα η « Πηνελόπη » (τηλ.
26740-31005). Στην Ανωγή το παραδοσιακό στέκι « Νίκος » (τηλ. 26740-33500), στον Σταυρό για ραβανί στο ζαχαροπλαστείο « Μαργαρίτα ». Στο Περαχώρι ο « Καλιώρας » (τηλ.
26740-33654), μεζεδοπωλείο και ψησταριά ονομαστή για τα σουβλάκια της.
Στο Βαθύ διαμερίσματα και σουίτες «Ομηρικόν» (τηλ. 26740-
33596), πάνω στον παραλιακό δρόμο, «Περατζάδα 1811» (τηλ. 26740-33496), το πιο σοφιστικέ ξενοδοχείο της Ιθάκης με 12 υπερπολυτελή δωμάτια, «Οdyssey» (τηλ.
26740-33400).
Οικογενειακό συγκρότημα διαμερισμάτων και στούντιο στο Κιόνι, πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα «Κυπαρίσσια» (τηλ. 26740-
31666). Στις Φρίκες «Νόστος» ( τηλ. 26740-
31100, 26740-31644). Μίνιμαλ ξενοδοχείο στον δρόμο για τον Σταυρό.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου