Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011

Χτύπησαν με πύραυλο την κατοικία του Καντάφι

Το διοικητικό κτίριο στο σύμπλεγμα κατοικιών του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι στην Τρίπολη, που αποτελούσε κέντρο "διοίκησης και ελέγχου" των λιβυκών δυνάμεων καταστράφηκε από τις επιθέσεις των συμμαχικών δυνάμεων, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου της συμμαχίας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

"Στο πλαίσιο της απόφασης 1973 συνεχίζουμε να επικεντρωνόμαστε σε στόχους που αποτελούν άμεση απειλή για το λιβυκό λαό και που εμποδίζουν την επιβολή ζώνης εναέριου αποκλεισμού", πρόσθεσε αυτός ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Το κτίριο, που βρισκόταν περίπου 50 μέτρα από τη σκηνή όπου ο Καντάφι συνήθιζε να δέχεται τους επίσημους προσκεκλημένους του, καταστράφηκε ολοσχερώς από έναν πύραυλο, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του λιβυκού καθεστώτος Μούσα Ιμπραχίμ στους ξένους δημοσιογράφους που μεταφέρθηκαν στο σημείο.
Νωρίτερα είχαν ακουστεί στην Τρίπολη δυνατές εκρήξεις, μία από τις οποίες στο σύμπλεγμα κατοικίών του Καντάφι, στην Μπαμπ Αζιζίγια στα νότια της πρωτεύουσας.
Σχέδιο ΝΑΤΟ
Εν τω μεταξύ, τα ξημερώματα οι πρεσβευτές των χωρών μελών της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, μετά από μαραθώνια σύνοδο ενέκριναν ένα επιχειρησιακό σχέδιο, που συμβάλλει στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων που επέβαλε ο ΟΗΕ στη Λιβύη.
Ωστόσο η συζήτηση για το σχέδιο εμπλοκής των συμμαχικών δυνάμεων, στη ζώνη απαγόρευσης πάνω από τη Λιβύη, θα συνεχιστεί σήμερα στην έκτακτη σύνοδο των Μόνιμων Αντιπροσώπων των χωρών μελών.
Η Τουρκία που συμμετείχε στην έκτακτη σύνοδο για τη Λιβύη και η οποία είχε πάρει θέση κατά της ενεργούς ανάμιξης της συμμαχίας στις επιχειρήσεις, έβαλε προσκόμματα νωρίτερα στην επίτευξη τελικής συμφωνίας ανάμεσα στους αντιπροσώπους, όπως ανέφερε διπλωμάτης του ΝΑΤΟ, την Κυριακή.
Μέλημα των αντιπροσώπων των 28 χωρών-μελών, είναι η παρεμπόδιση του καθεστώτος Καντάφι να εφοδιαστεί με οπλισμό.
Μέλη της συμμαχίας όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία, έχουν ήδη αναλάβει δράση με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και πυραυλικές επιδρομές κατά στόχων της Λιβυκής αεράμυνας, το Σαββατοκύριακο. Όμως το ΝΑΤΟ σαν οργανισμός, που βάσει καταστατικού λαμβάνει όλες τις αποφάσεις με ομοφωνία, στη συνεδρίαση της Κυριακής παρουσιάστηκε διαιρεμένο, σχετικά με το αν θα έπρεπε να εμπλακεί η όχι.
Ο Καναδάς συντάχτηκε με τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ, ως προς την ανάληψη της πρωτοβουλίας των επιχειρήσεων, ενάντια στο σκληροπυρηνικό καθεστώς του Καντάφι.
Η Γερμανία τάχθηκε ενάντια στη διεθνή επέμβαση στη Λιβύη, ενώ όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, διαφώνησε με αυτή τη θέση η Γαλλία, που υποστήριξε την άποψη ότι η φήμη της συμμαχίας στον αραβικό κόσμο, είναι αποτέλεσμα κυρίως του πολέμου στο Αφγανιστάν και με δεδομένο ότι έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι κυριαρχείται από τις ΗΠΑ.
Ο ρόλος της συμμαχίας προς το παρόν είναι η επιτήρηση της εναέριας κινητικότητας.
Κατά της στρατιωτικής επιχείρησης ο αμερικανός Υπουργός Άμυνας
Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς πάντως, δήλωσε χθες ότι τίθεται κατά μίας στρατιωτικής επιχείρησης που θα έχει στόχο τον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.
Οταν ρωτήθηκε για την πιθανότατα ο συμμαχικός στρατός να βάλει στο στόχαστρό του τον Καντάφι αφού καταστρέψει τον στρατιωτικό του μηχανισμό, ο Γκέιτς δήλωσε ότι η συμμαχία πρέπει να σεβαστεί την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών που επιτρέπει την προσφυγή στη βία μόνο για την προστασία των αμάχων στη Λιβύη.
"Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να δράσουμε στο πλαίσιο της απόφσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ", επεσήμανε στους δημοσιογράφους από το αεροπλάνο που τον μετέφερε στη Ρωσία όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη.
Ο αμερικανός υπουργός υπογράμμισε ότι η επέμβαση στη Λιβύη γίνεται από "μία ποικιλόμορφη συμμαχία" και ότι η αύξηση των στόχων ενδέχεται να βλάψει την ομοφωνία της οποίας χαίρει μέχρι στιγμής η απόφαση του ΟΗΕ.
"Αν αρχίσουμε να προσθέτουμε στόχους, πιστεύω ότι αυτό θα προκαλέσει προβλήματα", δήλωσε ο Γκέιτς. "Δεν θα ήταν καλή ιδέα να θέσουμε στόχους που δεν θα μπορέσουμε να εκπληρώσουμε".
Ο Γκέιτς εκτίμησε άλλωστε ότι η στρατιωτική επιχείρηση "ξεκίνησε με δυναμικό και επιτυχημένο τρόπο" και διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα έχουν "ηγετικό ρόλο" στην επέμβαση.
"Θα έχουμε στρατιωτικό ρόλο στη συμμαχία, αλλά όχι ηγετικό", υπογράμμισε εξηγώντας ότι οι ενδιαφερόμενες χώρες συζητούν την οργάνωση της διοίκησης. Αποκάλυψε μάλιστα ότι οι αραβικές χώρες δεν επιθυμούν η ηγεσία να περάσει στο ΝΑΤΟ.
Ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου επεσήμανε επίσης ότι ούτε η Ουάσιγκτον ούτε οι άλλες κυβερνήσεις της συμμαχίας επιθυμούν τη διαίρεση της Λιβύης, όμως πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνουν τέτοιες προβλέψεις.
"Αγνοούμε τί μας επιφυλάσσει το μέλλον. Ολες οι χώρες επιθυμούν η Λιβύη να παραμείνει ενωμένη".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου