Κάντε facelift... τρώγοντας! Το κολλαγόνο, η παραγωγή του οποίου αποτελεί το άλφα και το ωμέγα για τη διατήρηση της νεανικής επιδερμίδας, ύστερα από κάποια ηλικία αρχίζει να παράγεται σε μικρότερα ποσοστά, κάνοντας το δέρμα πιο μαλθακό και πιο ευάλωτο απέναντι στο πέρασμα του χρόνου. Κι όμως, υπάρχει λύση και βρίσκεται στο πιάτο μας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν κάποιες τροφές που αναζωογονούν την επιδερμίδα μας, κάνοντάς τη να δείχνει λαμπερή. Το κολλαγόνο είναι μία από τις μεγαλύτερες σε αφθονία πρωτεΐνες του ανθρώπινου οργανισμού, αφού το 25%-30% των πρωτεϊνών μας παράγεται από κολλαγόνο, το οποίο διατηρεί το δέρμα ενυδατωμένο και ελαστικό. Μετά τα 25 όμως, η παραγωγή κολλαγόνου ακολουθεί φθίνουσα πορεία, αφού γίνεται πιο συμπαγές, με αποτέλεσμα το δέρμα να χάνει την ελαστικότητά του.
Ερευνα ωστόσο σε γυναίκες που έχουν μπει στην εμμηνόπαυση έχει δείξει ότι η κατανάλωση κάποιων τροφίμων, όπως η σόγια, βελτιώνει την κατάσταση. Αυτό συμβαίνει επειδή η σόγια περιέχει φυτοοιστρογόνα, τα οποία βοηθούν όπως και τα οιστρογόνα στην αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου. Συστατικό απαραίτητο όμως για τη διατήρηση της ελαστικής επιδερμίδας αποτελούν και τα ωμέγα 3 λιπαρά.
Θα τα βρούμε στα ψάρια, με «πλουσιότερο» όλων τον σολομό. Η γαλοπούλα από την άλλη πλευρά διαθέτει υψηλά επίπεδα καρνοσίνης, ουσία που αποτελείται από δύο αμινοξέα και από κάποιους επιστήμονες θεωρείται το «κλειδί της αντιγήρανσης». Η κατανάλωσή της λοιπόν βοηθά στη διατήρηση του υπάρχοντος κολλαγόνου, καθώς καθυστερεί τη διαδικασία συμπύκνωσής του.
Από τα λαχανικά, απαραίτητα για ένα καλό διατροφικό λίφτινγκ είναι το σπανάκι και το λάχανο, που είναι πλούσια σε λουτεΐνη. Από την «οικογένεια» των φρούτων σημαντικότερα αντιγηραντικά αποτελέσματα μπορούν να επιφέρουν τα μπλε μούρα, τα ακτινίδια και οι φράουλες, καθώς περιέχουν βιταμίνη C, ζωτικής σημασίας συστατικό για μια δίαιτα που θα ενισχύσει την παραγωγή κολλαγόνου.
Οσον αφορά το τι πρέπει να αποφεύγουμε, ένας είναι ο «εχθρός»: Η ζάχαρη και φυσικά οι υπόλοιπες γλυκαντικές ουσίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου