Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Έλληνες κροίσοι, ζουν έξω... χρωστούν στην εφορία


Έλληνες κροίσοι, ζουν έξω... χρωστούν στην εφορία
Στο μικροσκόπιο της εφορίας μπαίνουν εκατοντάδες οφειλέτες του δημοσίου, που διαβιούν στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με τις διασταυρώσεις του υπουργείου Οικονομικών, εντοπίστηκαν 382 οφειλέτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές συνολικού ποσού 5,8 εκ. ευρώ και ακίνητη περιουσία ανά την επικράτεια αντικειμενικής αξίας 283,8 εκ. ευρώ. Στους οφειλέτες αυτούς παρέχεται χρονικό περιθώριο μέχρι την 4 Μαρτίου 2011, για να εξοφλήσουν ολοσχερώς τις οφειλές τους.
Μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής, θα δρομολογηθούν κατά προτεραιότητα διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών αυτών συμπεριλαμβανόμενου και του πλειστηριασμού, για όσους δεν θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση.
Από τους 382 οφειλέτες, οι 170 δεν έχουν δηλώσει εισοδήματα υποκείμενα σε φορολόγηση το διάστημα 2008-2010, ενώ επί 77 φορολογουμένων με αξία ΕΤΑΚ άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ οι 62 είτε δεν υποβάλλουν δήλωση, είτε τα δηλούμενα εισοδήματα τους είναι μικρότερα των 20.000 ευρώ.
Εξάλλου, όπως είχε ανακοινώσει το Υπουργείο Οικονομικών στις 12 Οκτωβρίου 2010 από διασταύρωση οφειλετών με χρέη από φόρους κληρονομιάς άνω των 10.000 ευρώ έκαστος, είχαν εντοπιστεί 581 οφειλέτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές συνολικού ύψους 22,3 εκ. ευρώ, οι οποίοι δεν εμφανίζονταν κάτοχοι ακίνητης περιουσίας στο περιουσιολόγιο του ΤΑΧΙS ή η ακίνητη περιουσία τους ήταν μικρότερης αξίας από την οφειλή τους από τον φόρο κληρονομιάς.
600 δις οι καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία
Τεράστια είναι τα ποσά που έχουν καταθέσει οι Έλληνες στην Ελβετία, που φτάνουν στα 600 δισ. ευρώ! Όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel με τίτλο «Ελλάδα: επιθέσεις σε λογαριασμούς».
Τα ποσά αυτά είναι τρεις φορές περισσότερα απ’ όσα έχουν κατατεθεί στην Ελλάδα, ενώ η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι καταθέτες δεν έχουν δηλώσει στην εφορία ένα μεγάλο μέρος του ποσού.
Το ζήτημα αυτό ετέθη από τον Γιώργο Παπανδρέου στην πρόεδρο της Ελβετίας Μισελίν Καλμύ Ρέι, κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. Οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών συμφώνησαν να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις με στόχο την ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών.
Μια επιτροπή ελέγχου θα μπορούσε να ξεκινήσει να λειτουργεί αφότου κυρωθεί η σχετική συμφωνία από τα δύο Κοινοβούλια, από τις αρχές του 2012.
Μια τέτοια συμφωνία θα έδινε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να αναζητήσει φόρους 10% για τα κέρδη που προέρχονται από τους τόκους 10 ετών, ενώ θα μπορούσε να επιβάλλει και πρόστιμα για την καθυστέρηση είσπραξής τους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου