- Οι φόβοι οτι η εξέγερση θα επεκταθεί εκτινάσσουν τον μαύρο χρυσό
- Τα Στενά του Σουεζ υπό πολιορκία - Ποιοί γνώριζαν πολύ καιρό πριν οτι ο κόσμος θα ξεσηκωθεί
- Δεν θα αυξήσουμε την παραγωγή, διαμηνύει ο ΟΠΕΚ
Ο ΟΠΕΚ ανησυχεί για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο αλλά δεν βλέπει λόγο για άμεση αύξηση της παραγωγής του καθώς δεν υφίστανται ελλείψεις σε πετρέλαιο, είπε σήμερα ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού Αμπντάλα αλ Μπάντρι.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο, ο αλ Μπάντρι είπε ότι ο ΟΠΕΚ δεν θεωρεί αναγκαία τη σύγκλιση συνάντησης του οργανισμού σε υπουργικό επίπεδο πριν από την προγραμματισμένη για τον Ιούνιο.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η κατάσταση είναι ρευστή, λέγοντας ότι «πριν την κρίση στην Τυνησία και την Αίγυπτο δεν βλέπαμε πιθανότητα έκτακτης συνάντησης. Τώρα όμως δεν γνωρίζω κατά πόσον η κρίση θα κλιμακωθεί. Ελπίζω πως όχι».
Επιβεβαίωσε ότι οι υπουργοί Πετρελαίου του ΟΠΕΚ και οι καταναλώτριες χώρες στο περιθώριο διεθνούς ενεργειακής διάσκεψης στη Σαουδική Αραβία στις 22 Φεβρουαρίου, αλλά εκτίμησε ότι είναι απίθανο να ληφθεί επίσημη απόφαση.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ είπε ότι δεν περιμένει να επηρεάσει η αναταραχή στην Αίγυπτο τη ροή πετρελαίου μέσω της Διώρυγας του Σουέζ και του πετρελαιαγωγού Σούμεντ. «Νομίζω ότι η ροή θα συνεχιστεί», είπε. Διευκρίνισε, παράλληλα, στην τηλεόραση του Ρόιτερ ότι δεν δέχθηκε τηλεφώνημα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για αύξηση της προσφοράς πετρελαίου.
Ευκαιρία για τους εγχώριους κερδοσκόπους αλλά και για τους διεθνείς να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα η αναταραχή στην Αίγυπτο για να εκτινάξουν τις τιμές των καυσίμων στα ύψη.
Από την Πέμπτη και μετά το ελαφρύ αργό "τσίμπησε" και πήγε από τα 85 στα 90 δολάρια το βαρέλι ενώ το Brent σήμερα το πρωί ενισχυόταν κατά 6 σεντς στα 99,48 δολάρια το βαρέλι.
Γιατί όμως συμβαίνουν όλα αυτά; Η Αίγυτπος θεωρείται μια από τις χώρες με την μεγαλύτερη παραγωγή φυσικου αερίου, όμως εκτός από αυτό στην Αιγυπτο είναι και το περίφημο Σουέζ.
Αρκεί να θυμίσουμε οτι η εξέγερση δεν ξεκίνησε απο το Κάϊρο αλλά από το Σουέζ και κάποιοι πλέον ψιθυρίζουν οτι υπήρχε ένα καλά οργανωμένο σχέδιο ώστε να υπάρξει αναταραχή στα Στενά.
Μάλιστα όπως αποκαλύπτουν ξένα δημοσιεύματα εδω και αρκετούς μήνες υπήρχε έγγραφο του αμερικανικού υπουργειου Εξωτερικών το οποίο προειδοποιούσε για εξέγερση στην Αίγυπτο με λεπτομέρειες για το πως και το πότε οι οποίες βγήκαν αληθινές....
Πολλές πετρελαϊκές εταιρείες ανησυχούν, όπως και ναυτιλιακές που χρησιμοποιούν το πέρασμα. Η κατάσταση στην πόλη είναι χαοτική.
Τα Στενά του Σουέζ είναι το συντομότερο πέρασμα για τα πλοία αντί να κάνουν ολόκληρο κύκλο και να περνουν από το Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας στη Νότια Αφρική.
Είναι η μικρότερη απόσταση ανάμεσα στην Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα και από το 1869 εξυπηρετεί την διεθνή ναυτιλία.
«Στον βαθμό που η αστάθεια συνεχίζεται, η αντίδραση των επενδυτών θα ωθήσει κατά πάσα πιθανότητα προς τα πάνω τις τιμές πετρελαίου και τις τιμές των αμερικανικών κρατικών ομολόγων και θα ασκήσει πιέσεις στις διεθνείς μετοχές», σχολίαζε σήμερα ανώτατο στέλεχος της PIMCO.
Το οξύμωρο είναι οτι αυτό που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα είναι οτι χρησιμοποιήθηκε ευρέως από πρατηριούχους το άλλοθι της αναταραχής στην Αίγυπτο για να αυξήσουν τις τιμές.
Ενώ η τιμή σε πολλά πρατήρια είχε αποκλιμακωθεί η τιμή της αμόλυβδης και είχε βρεθεί περίπου στο 1,5 κάποιοι αποφάσισαν οτι η κρίση χτύπησε τα πρατήριά τους!
Ετσι μπορούσε κανείς χθες να βρεί σε πράτηρια στο λεκανοπέδιο αμόλυβδη με 1,70 ευρώ, ενω κάποιοι άλλοι για να γίνουν πιο πιστευτοί υπήρχαν πρατήρια που πωλούσαν την Παρασκευή το πετρέλαιο θέρμανσης στα 75 λεπτά το λίτρο και την Κυριακή στα 80!
Πάντως ο πρόεδρος της ΟΒΕ Μ. Κιούσης μιλώντας στο Newsit επεσήμανε πως αυτή την εβδομάδα η τιμή της βενζίνης στα πρατήρια θα αποκλιμακωθεί καθώς η τιμή διυλιστηρίου έχει πέσει "η άνοδος της τιμής του αργού θα επηρεάσει ουσιαστικά την ελληνική αγορά μόνο σε περίπτωση που ανεβει το δολάριο έναντι του ευρώ"
Κάποιος λοιπόν πρέπει να ενημερώσει τους κερδοσκόπους πρατηριούχους οτι το πετρέλαιο που βάζουν στα πρατήρια τους δεν έρχεται κατευθείαν από το Κάϊρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου