Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

«Ανάσα» πρασίνου στην Αττική

Τις πρώτες απαλλοτριώσεις, συνολικού κόστους περίπου 62 εκατ. ευρώ, σε δώδεκα δήμους της Αττικής και σε άλλους 15 στην υπόλοιπη χώρα, με πόρους από το Πράσινο Ταμείο για τη δημιουργία κοινόχρηστων πόρων και πρασίνου, ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Το ΥΠΕΚΑ, μετά την ψήφιση του ν.3843/2010, που όριζε ότι τα έσοδα, που θα συγκεντρωθούν από τα πρόστιμα των αυθαιρεσιών (ημιυπαίθριοι, κ.λπ.) θα διατεθούν για να συμβάλουν στην αποκατάσταση των ζημιών, που έχουν προκληθεί στο περιβάλλον, όπως με αστικές αναπλάσεις και με την απόκτηση χώρων πράσινου, ζήτησε από όλους τους δήμους της χώρας να υποβάλουν τις προτάσεις τους, βάσει του προγραμματισμού εφαρμογής εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων για την απαλλοτρίωση ρυμοτομούμενων ιδιοκτησιών

Ζητήθηκε, επίσης, η πρόταση να συνοδεύεται από συγκεκριμένα τεχνικά στοιχεία και προτεραιότητες για την απαλλοτρίωση των χώρων, ανάλογα με την πολεοδομική σημασία τους στην οργάνωση και λειτουργία της κάθε πόλης και ανάλογα με το στάδιο των διαδικασιών της απαλλοτρίωσης. Αυτό ήταν σημαντικό, ώστε να αξιολογηθεί η ωριμότητα και η προτεραιότητα ένταξης των προτεινομένων χώρων σε προγράμματα χρηματοδότησης του Πράσινου Ταμείου.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν, έως σήμερα συνολικά 22 δήμοι της Περιφέρειας Αττικής και 54 δήμοι στην υπόλοιπη χώρα, αποστέλλοντας στοιχεία για την ένταξη συγκεκριμένων χώρων και ποσών, που θα χρειαστούν για την απαλλοτρίωσή τους. Το ΥΠΕΚΑ απευθύνει πρόσκληση στους νέους δήμους, που συγκροτήθηκαν με τον Καλλικράτη, να υποβάλουν βελτιωμένες και πληρέστερες προτάσεις υπό το πρίσμα της νέας τους οργάνωσης και αναγκών τους.
Από την εξέταση των παραπάνω αιτημάτων και αφού αξιολογήθηκαν όλα τα στοιχεία, προκύπτει ωριμότητα για υλοποίηση συγκεκριμένων απαλλοτριώσεων για τους παρακάτω ΟΤΑ στην Αττική: Αθηναίων, Αγ. Αναργύρων, Αιγάλεω, Γαλατσίου, Μοσχάτου, Ταύρου, Νικαίας, Πειραιά, Κερατέας, Κρωπίας, Ελευσίνας και Καματερού.
Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη Ελλάδα, προκύπτει ωριμότητα για υλοποίηση συγκεκριμένων απαλλοτριώσεων για τους ΟΤΑ Θεσσαλονίκης, Πυλαίας Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Συκεών Θεσσαλονίκης, Ωραιοκάστρου, Καστοριάς, Κω, Κομοτηνής, Πατρέων, Τρίπολης, Ελ. Βενιζέλου Χανίων, Ναυπακτίας, Αιγινίου Πιερίας, Νέας Ιωνίας Βόλου, Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου